Tilbage til nyheder

30. september 2024

Stine lagde slagterkniven på hylden for at arbejde som fængselsbetjent

Stine er 39 år og ved alt om kødudskæringer og kundeservice. Hun har arbejdet som slagter hele sit voksenliv og havde ikke de store planer om et karrieskift. En reklame for fængselsbetjentuddannelsen vendte op og ned på det hele, og i dag har Stine sin daglige gang i Sdr. Omme Fængsel. Hør hende fortælle om sit arbejde blandt indsatte.

Oprindeligt er jeg uddannet slagter. 

Siden jeg var barn, har jeg haft en stor passion for madlavning og gastronomi. Samtidig er jeg socialt anlagt og imødekommende af natur, og derfor virkede det helt naturligt at søge stillingen som elev og senere slagtersvend i den lokale Bilka. Her havde jeg mange gode år, før jeg søgte videre som slagtermester. 

Det var en reklame fra kriminalforsorgen,

der gjorde mig nysgerrig på arbejdet i fængslet. Jeg har altid interesseret mig for mennesker og for at forstå, hvorfor vi tænker og handler forskelligt. Den interesse kunne jeg selvfølgelig dyrke i mange andre fag, men jeg endte med at trække i den blå skjorte. Det skyldes, at jeg som fængselsbetjent arbejder med mennesker, der på mange måder lever et liv, der adskiller sig markant fra mit eget. Uden at dømme forsøger jeg at forstå, hvorfor de er endt, hvor de er, og derfra pejle dem i en bedre retning. 

Da jeg gik fra slagteri til fængsel, 

troede de fleste i min omgangskreds, at den største ændring var, at jeg ikke længere skulle betjene kunder, men arbejde med indsatte. For mig var det snarere arbejdstiderne og den varierende og til tider uforudsigelige hverdag. Hvor jeg som slagter havde en skemalagt arbejdsuge med faste mødetider og rutineopgaver, har jeg som fængselsbetjent mere fleksibilitet og varierende arbejdsdage. Jeg er en af dem, der foretrækker 12-timers vagter, da det giver mig mulighed for at arbejde færre dage om ugen. Og så ved jeg aldrig, hvad jeg møder ind til, og hvilke opgaver jeg skal varetage. Dét jeg trives enormt godt i.  

At arbejde i et åbent fængsel 

giver mig mulighed for at komme ind på livet af de indsatte og opbygge en relation til nogle af dem. De fleste indsatte vil gerne inddrage os i deres hverdag. Jeg bliver fx ofte spurgt, om jeg vil deltage i en fodboldkamp, spille et brætspil eller give et madlavningstip. Det kan jeg normalt godt finde tid til, også på en travl dag. For mig er det vigtigt, at der er tid og rum til relationsarbejde. Det er en af årsagerne til, at jeg har valgt at arbejde i Sdr. Omme Fængsel.  

Hver dag mærker jeg, at mit arbejde er meningsfuldt,

og at jeg gør en forskel for de indsatte. Det kan både være i de banale hverdagsøjeblikke, hvor jeg hjælper en indsat med at tilberede en karrysauce, til at jeg får motiveret en indsat til færdiggøre sin 9. klasse. Som fængselsbetjent er jeg kontaktperson for et antal indsatte. Det er mit ansvar at støtte og vejlede dem i deres hverdag. For et par år siden var jeg kontaktperson for en indsat, som drømte om at få et almindeligt liv med familie og fuldtidsarbejde efter sin afsoning. 

Jeg fulgte ham tæt og var bl.a. med til at vurdere, at han var egnet til at komme på prøveløsladelse. Siden kom han til en jobsamtale og fik tilbudt jobbet. Jeg går ud fra, at han stadig har det i dag. Det er i oplevelser som disse, at jeg for alvor mærker, at vi er med til at gøre en positiv forskel. 

Sdr. Omme Fængsel er en mangfoldig og spændende arbejdsplads

med medarbejdere, der kommer med forskellige faglige baggrunde, kulturer og erfaringer. Det gør vores sammenhold helt unikt, og det tror jeg ikke, man finder på mange andre arbejdspladser.