Tilbage til nyheder

29. august 2024

Kriminalforsorgen bygger nyt fængsel i Sdr. Omme og skaber mere end 100 jobs i Sydjylland – måske er det noget for dig?

Siden 1933 har Sdr. Omme Fængsel været i drift som åbent fængsel og modtager i dag mandlige dømte fra Storkøbenhavn og Jylland. I 2025 udvides matriklen med et stort lukket afsnit med 200 ekstra pladser, som skal bemandes med over 100 uniformerede og civile medarbejdere. Læs mere om arbejdspladsen og hverdagen i fængslet for indsatte og ansatte.

Fængslet er omgivet af marker, skov og hede. Det består af lave bygninger og barakker spredt ud over et stort grønt terræn. Der er købmand, kirke, basketbaner og en stor legeplads til pårørende, der besøger indsatte med børn. Det – og fraværet af høje mure, beton, tremmer og hegn – kan ved første øjekast få fængslet til at ligne en lille landsby. 
Et helt anderledes billede tegner sig på den tilstødende mark og byggeplads, hvor et stort moderne fængsel tordner op af jorden. Til sammen udgør de to fængselsafsnit i 2025 Danmarks største fængsel med i alt 422 pladser og et areal på 964 ha. 

Ligesom det åbne fængselsafsnit vil det lukkede bestå af afdelinger med opholdsrum til de indsatte, værksteder, skole, købmand, idrætshal, kirke og et fælleshus til sociale formål. Trods lighederne står de to fængselsafsnit i stor kontrast til hinanden. I det lukkede er der ringmur, slusesystemer, låste døre og overvågningskameraer. I det åbne fængsel er det kun en bom til biler, der adskiller fængsel fra frihed. Her skal de indsatte nemlig samarbejde og medvirke til at gennemføre afsoningen. Skønt de i princippet kan forlade fængslet uden tilladelse, er der klare grænser for deres handlefrihed og store konsekvenser ved undvigelse.

Hverdagen i Sdr. Omme Fængsel
For begge fængselsafsnit er hverdagen bygget op omkring rutiner, du kender fra din egen hverdag med måltider på faste klokkeslæt, indkøb, skole, arbejde og fritid.
De indsatte skal enten arbejde, uddanne sig eller deltage i behandlingsprogrammer, mens de afsoner. I Sdr. Omme Fængsel er der flere værksteder og et stort produktionskøkken, som producerer og leverer mad til andre fængsler og arresthuse i Jylland. Der er også mulighed for at arbejde med landbrug eller bygningsvedligehold. De indsatte kan desuden modtage undervisning i forskellige fag eller modtage behandling for stof- og alkoholmisbrug. Beskæftigelsen varetages primært af værkmestre, som fungerer som arbejdsledere på værkstederne, mens skolelærere varetager undervisningen. 

Høj faglighed og tværfagligt samarbejde
Ud over det uniformerede personale, er der mange andre faggrupper ansat i Sdr. Omme Fængsel. De omfatter bl.a. socialrådgivere, lærere, misbrugsbehandlere og administrativt personale. Alle indgår de i et tværfagligt samarbejde præget af høj faglighed. Deres fælles mål er at støtte den indsatte til et liv uden kriminalitet og dermed begrænse kriminalitet i samfundet.  
Med kapacitetsudvidelsen i Sdr. Omme Fængsel følger en masse nye, spændende stillinger -  både uniformerede og civile. 

Overvejer du en karriere i Sdr. Omme Fængsel?
Du kan læse mere om jobbet som fængselsbetjent her eller om jobbet som værkmester her
Kan du se dig selv som uniformeret medarbejder i Sdr. Omme, så søg ind på fængselsbetjentuddannelsen her.
Er du civil og overvejer en karriere inden for fængslets mure? Find ledige civile stillinger i kriminalforsorgen og i Sdr. Omme Fængsel her.