At gøre en forskel for udsatte mennesker har præget hele 46-årige Martins arbejdsliv. Først på en sikret døgninstitution, herefter som fængselsbetjent og senest i kommunalt regi som jobrådgiver for ledige med rocker-bandetilknytning. Et møde med Nyborg Fængsel bekræftede Martin i, at han ikke var færdig med kriminalforsorgen. I dag er han enhedsleder i Danmarks snart største fængsel i Sdr. Omme. Hør Martin fortælle om sin spændende karrierevej.
Hvordan kan det være, at du har valgt at arbejde i et fængsel?
”Jeg har altid haft en interesse for at arbejde med udsatte mennesker. Særligt det relationelle arbejde ligger mig meget nært. Jeg arbejdede i nogle år på en sikret døgninstitution for unge. Det var et arbejde, som jeg var enormt glad for, og som jeg fandt meget meningsfuldt. Faktisk overvejede jeg af flere omgange, om jeg skulle uddanne mig til socialpædagog, men fik aldrig gjort noget ved det. Efter nogle år fik jeg mod på at søge andre udfordringer. Det var stadig vigtigt for mig at arbejde i et fag, hvor jeg kunne spille en vigtig rolle for mennesker, der ikke har fået de bedste kort på hånden. Det er nok derfor, jeg endte i fængslet,” fortæller Martin.
Du kan gøre en forskel for andre i mange fag. Hvorfor blev det lige kriminalforsorgen og et job som fængselsbetjent?
”Flere i min omgangskreds var fængselsbetjente, og når de fortalte om deres job og hverdag, lød det som om, de havde fat i den lange ende – det var både spændende og gav mening. På samme tid var jeg overbevist om, at jeg med min erfaring fra døgninstitutionen kunne bidrage positivt til kriminalforsorgen. Det var jeg heldigvis ikke alene om at tro, og jeg blev optaget på fængselsbetjentuddannelsen i 2011. Da jeg blev færdiguddannet, arbejdede jeg først nogle år i Nyborg Fængsel, og siden blev jeg ansat i Enner Mark Fængsel, der er et højsikret fængsel i Horsens.
Efter nogle år i kriminalforsorgen vælger du at søge væk – hvordan kan det være?
”Det var ikke et fravalg af betjentfaget. Jeg var meget glad for mit arbejde og mine kolleger, men jeg mærkede en længsel efter at komme ud og få erfaring med borgerkontakt på et kommunalt plan. I 2017 fik jeg arbejde som jobrådgiver i Odense Kommune. Her arbejdede jeg med ledige, der havde rocker- eller bandetilknytning. Det var et enormt spændende arbejde, som foregik i tæt samarbejde med både SKAT, Fyns Politi og kommunens kontrolenhed. For nogen kan det måske lyde som et krævende arbejde, men jeg havde min viden og erfaring som fængselsbetjent at trække på. Man skal fx kunne sætte klare grænser og stille krav til de indsatte og samtidig være empatisk og medmenneskelig. Det var nogle kompetencer, som jeg kunne trække på i arbejdet med bandemedlemmerne i kommunen.
Hvorfor søger du tilbage til kriminalforsorgen i juni 2023?
”Jeg havde aldrig sluppet tanken om, at jeg en dag ville vende tilbage i uniformen. I forbindelse med mit arbejde i kommunen havde jeg et møde med Nyborg Fængsel, og da jeg satte foden indenfor i fængslet, kunne jeg mærke, at det for alvor begyndte at krible i mig. Så da jeg kort efter læste, at Sdr. Omme Fængsel søgte en enhedsleder, slog jeg til. Som enhedsleder er jeg med til at planlægge og koordinere driften af fængslet. Der er derfor mange administrative opgaver, og arbejdet sker i tæt samarbejde med den øvrige ledelse i fængslet. Det var en opgaveportefølje, som jeg fandt enormt interessant, og hvor jeg kunne trække på nogle af mine erfaringer med bandeindsatsen.
Nu har jeg siddet på pinden i mere end et år, og jeg er kun blevet bekræftet i, at det var det var helt rigtig at søge tilbage til kriminalforsorgen,” fortæller Martin med et smil.
Hvordan er det at arbejde i Sdr. Omme Fængsel?
”Det er en unik arbejdsplads i grønne omgivelser og med fantastiske og dygtige kolleger. Man kan mærke, at vi alle deler en fælles passion for at gøre en forskel for mennesker, og så bærer vi uniformen med stolthed. Arbejdet som fængselsbetjent er meningsfuldt på flere måder. Vi er med til at gøre en forskel for mennesker, der står et svært sted i livet, samtidig med, at vi løfter en vigtig samfundsopgave. Derfor er det afgørende, at vi bliver ved med at have gode og sikre institutioner. Næste år er udvidelsen af det nye, lukkede afsnit i Sdr. Omme færdig, og fængslet bliver Danmarks største. Det giver både os i ledelsen og de vigtige medarbejdere på gulvet mulighed for at sætte vores aftryk på fængslet og kulturen og derigennem være med til at sætte kursen for fremtidens fængsler. Det er virkelig spændende, og jeg glæder mig til at komme i gang,” afslutter Martin.
Om Sdr. Omme Fængsel
Sdr. Omme Fængsel er et åbent fængsel, der modtager mandlige dømte fra Storkøbenhavn og Jylland. I 2025 udvides matriklen med et stort lukket afsnit med 200 ekstra pladser, som skal bemandes med over 100 uniformerede og civile medarbejdere. Læs mere om arbejdspladsen og hverdagen i fængslet her